.............................................................
1968- Σ’ αγαπώ
Tου Δημήτρη Ν. Μανιάτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Το 1968 ο Γαλλικός Μάης επαναπροσδιορίζει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, αν και η Ελλάδα διανύει τη δεύτερη χρονιά από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ενώ η Αριστερά γνωρίζει την ιστορικότερη διάσπασή της στη 12η Ολομέλεια του ΚΚΕ ως αντανάκλαση των διεθνών διεργασιών - τότε ιδρύεται το ΚΚΕ Εσωτερικού.
Εκείνη τη χρονιά λοιπόν, ο Φιλοποίμην Φίνος τηλεφωνεί στον αβάν γκαρντ συνθέτη και μουσικό Νίκο Μαμαγκάκη - που γράφει και το έργο «Κυκεώνας» για τους Ολυμπιακούς στο Μόναχο τέσσερα χρόνια μετά - και του προτείνει να γράψει τραγούδια για μια ταινία που ετοιμάζει ο Νίκος Φώσκολος. «Νίκο μου, ο Φώσκολος έχει γράψει και δύο υπέροχα στιχάκια και η ταινία λέγεται "Λεωφόρος του μίσους"», του λέει. Σημειώστε τη λέξη αβανγκαρντίστας για τον Μαμαγκάκη, αφού έχει ήδη συμπλεύσει, μαθητεύσει και εργαστεί με ονόματα όπως Καρλ Ορφ, Ιάνης Ξενάκης, και έχει πειραματιστεί με όλα σχεδόν τα είδη μουσικής - από όπερα, μουσική δωματίου μέχρι ηλεκτρονική. Ταυτόχρονα βέβαια, δεν σνομπάρει τον εμπορικό κινηματογράφο αφού το 1968 είναι και η χρονιά που γράφει μουσικές και τραγούδια για την εμπορικότερη ταινία - ώς εκείνη τη χρονιά - με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
«Η αρχόντισσα και ο αλήτης» είχε σκηνοθετηθεί από τον Ντίνο Δημόπουλο και μάλιστα είχαν κοπεί 750.380 εισιτήρια. Και η συμβολή του Μαμαγκάκη στην επιτυχία ήταν αναμφισβήτητη. Το τηλεφώνημα όμως του Φίνου είναι ενδιαφέρον. «Τα θεωρούσα αυτά λίγο commercial, ως αβανγκαρντίστας. Παρ' όλα αυτά πήγα στην πρώτη συγκέντρωση με τους παράγοντες της ταινίας - θα πρωταγωνιστούσαν οι Χρονοπούλου και Καζάκος - και άρχισα αμέσως να προβάρω μουσικές πάνω στα στιχάκια του Φώσκολου. Μετά απ' αυτό έφυγα, πήγα διάφορες εκδρομές για κάποιες ημέρες και ξέχασα τα στιχάκια πάνω στο πιάνο, στο στούντιο του Φίνου. Στα ταξίδια μου βέβαια έγραψα διάφορες μουσικές και όταν έφτασε η ώρα να ακούσει ο Φίνος τι έγραψα μου λέει με νόημα: "Δεν θέλω να σου στερήσω τις ορχήστρες σου επειδή τα τραγούδια είναι εμπορικά. Φέρε όποιον μουσικό θες". Ετσι κι εγώ πήγα με μια πλειάδα σπουδαίων κλασικών μουσικών - σαν τον Βύρωνα Κολάση και τον Ροδουσάκη - αλλά τραγούδι δεν είχα έτοιμο αφού τους στίχους τούς είχα ξεχάσει στο πιάνο απ' την πρώτη συνάντησή μας!
Τέλος πάντων μπαίνω μέσα, γράφω τις πάρτες σε είκοσι λεπτά, ενώ ο Φίνος περίμενε πίσω απ' το τζάμι του κοντρόλ. Μπήκαν μέσα και οι μουσικοί και το γράψαμε αμέσως.
Στη συνέχεια, ήταν να το τραγουδήσει η Νόνικα Γαληνέα που έπαιζε στην ταινία αλλά περάσαμε δοκιμή διάφορες τραγουδίστριες. Ανάμεσά τους και την Τζένη Βάνου που επιλέξαμε αμέσως. Το τραγούδι ήταν το "Σ' αγαπώ" (σε στίχους του Φώσκολου) και το "Παιδί μου που μεγάλωσες σε ξένα χέρια" (σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου). Το "Σ' αγαπώ" έγινε αμέσως επιτυχία - την επόμενη χρονιά το τραγουδούσε όλη η Ελλάδα, ενώ αξίζει να πω πως την επιτυχία του είχε προβλέψει αμέσως ο Φίνος.
Το κομμάτι αγαπήθηκε βαθιά, ίσως επειδή ήταν απλό. Επίσης, κατά καιρούς κάποιοι δεν πιστεύουν ότι το έχω γράψει εγώ. Δεν το ξέρουν. Και νιώθω περήφανος για την επιτυχία του», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Το τραγούδι γνώρισε δεκάδες επανεκτελέσεις - χρησιμοποιήθηκε και ως παρωδία απ' τον Περάκη για την ταινία «Λούφα και παραλλαγή» που επίσης έγραψε τις μουσικές ο Μαμαγκάκης - καμία όμως ποτέ δεν έφτασε το ύψος της Τζένης Βάνου. Που στο πρόσωπό της ανταμώθηκαν δύο κόσμοι: ο αβάν γκαρντ κόσμος του Μαμαγκάκη και ο εμπορικός κόσμος του σινεμά του Φώσκολου. Αφήνοντας πίσω τους όμως ένα από τα ωραιότερα ερωτικά σουξέ όλων των εποχών.
Την ίδια χρονιά
n Στην Ελλάδα μόλις έχει φθάσει η τηλεόραση - μάλιστα το μαγικό κουτί εμφανίζεται σε σκηνή της ταινίας «Λεωφόρος του μίσους» με τον Νίκο Γαλανό.
n Μερικούς μήνες ύστερα από τις ταραχώδεις διαδηλώσεις των φοιτητών στο Παρίσι που γράφουν τις σελίδες του Μάη του '68 (φωτογραφία), στις 20 Οκτώβρη ο Ωνάσης παντρεύεται την Τζάκι Κένεντι στο ιδιόκτητο νησάκι Σκορπιός.
n Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων αφού νικάει στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας. Γυρίζονται οι ταινίες «Επιχείρηση Απόλλων» - σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου - και «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» του Ντίνου Δημόπουλου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η Μαρινέλλα τραγουδάει το «Σταλιά σταλιά» των Ζαμπέτα - Τζεφρώνη, ο Γιάννης Πουλόπουλος το «Καμαρούλα μια σταλιά» και ο άρχοντας της πίστας Τόλης Βοσκόπουλος αποθεώνεται με την περίφημη «Αγωνία».
Ιδού και η σκηνή από τη "Λεωφόρο του μίσους", ταινία του Ν.Φώσκολου όπου ακούστηκε για πρώτη φορά το "Σ' αγαπώ". Η κυρία που ανοιγοκλείνει το στόμα της στην τηλεόραση είναι η Νόνικα Γαληνέα, αλλά η εξαιρετική φωνή ανήκει στη Τζένη Βάνου. Πολλοί την θεώρησαν σπουδαιότερη κι από την Νάνα Μούσχουρη - είχαν "συμπλεύσει" χρονικά - αλλά "καθηλώθηκε" στην ελληνική πραγματικότητα...
Ιδού και η σκηνή από τη "Λεωφόρο του μίσους", ταινία του Ν.Φώσκολου όπου ακούστηκε για πρώτη φορά το "Σ' αγαπώ". Η κυρία που ανοιγοκλείνει το στόμα της στην τηλεόραση είναι η Νόνικα Γαληνέα, αλλά η εξαιρετική φωνή ανήκει στη Τζένη Βάνου. Πολλοί την θεώρησαν σπουδαιότερη κι από την Νάνα Μούσχουρη - είχαν "συμπλεύσει" χρονικά - αλλά "καθηλώθηκε" στην ελληνική πραγματικότητα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου