Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

[Σκοτώθηκε ο ηθοποιός Τζουλιάνο Τζέμα, γνωστός από τα «σπαγγέτι γουέστερν»] (http://www.kerdos.gr, 2/10/2013)

..........................................................

Σκοτώθηκε ο ηθοποιός Τζουλιάνο Τζέμα, γνωστός από τα «σπαγγέτι γουέστερν»


Ο ηθοποιός Τζουλιάνο Τζέμα, γνωστός από τον ρόλο του "Ρίνγκο" στα "σπαγγέτι γουέστερν", σκοτώθηκε χθες το βράδυ σε ηλικία 75 ετών σε τροχαίο που σημειώθηκε κοντά στη Ρώμη, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1938 στη Ρώμη, ο Τζουλιάνο Τζέμα ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο σε ηλικία 18 ετών ως κασκαντέρ.

Ο Τζέμα συμμετείχε σε 73 κινηματογραφικές ταινίες και σε 25 τηλεοπτικές σειρές και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς και γνωστούς ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες στη διάρκεια της καριέρας του, όπως ο Τσάρλτον Ίστον στο "Μπεν Χουρ" και ο Αλέν Ντελόν στον "Γατόπαρδο" του Λουκίνο Βισκόντι το 1962, αλλά και οι Κερκ Ντάγκλας, Ρίτα Χέιγουορθ, Χένρι Φόντα, Λιβ Ούλμαν, Φιλίπ Νουαρέ και Κατρίν Ντενέβ.

Σχολιάζω και αποχαιρετώ: Δεν ήταν σπουδαίος ηθοποιός ο Τζουλιάνο Τζέμα, ή επι το αμερικανικότερον Μοντγκόμερι Γουντ. Ωραίος άντρας ήταν, κάτι σαν Νίκος Κούρκουλος της Ιταλίας, ας πούμε. Ωστόσο κάνω αυτό το "αποχαιρετιστήριο" σχόλιο για να τιμήσω έναν ηθοποιό που συντρόφεψε  τα καλοκαίρια μου στα τέλη της δεκαετίας του 60, αρχές αυτής του 70, καθώς δεν έχανα γουέστερν όπου πρωταγωνιστούσε . Δεν ξόδεψα λεφτά για εισιτήριο στους κινηματογράφους που παιζόντουσαν οι ταινίες του. Είχα το προνόμιο να τις βλέπω από την ταράτσα του σπιτιού μας που ήταν πίσω από ένα θερινό σινεμά που δεν υπάρχει πια, στα Πετράλωνα. Ήταν για τα 2-3 χρόνια της προεφηβείας ο ήρωας - πρότυπο που θέλαμε η αγοροπαρέα της γειτονιάς να του μοιάζουμε. Ταλαιπωρημένος και φτωχός, αλλά ανίκητος, αν και έπαιξε και αρνητικούς ήρωες (ρόλους κακοποιού), δίκαιος από μόνος του αλλά και υπερασπιστής των αδικημένων,  αντικείμενο του πόθου αγαθών και "καταραμένων" γυναικών φαντασιωνόμαστε ότι ανάλογη τύχη μας περίμενε κι εμάς στη μίζερη ζωή της γειτονιάς την εποχή της  χούντας. Παρότι λιγότερο ορίτζιναλ από τον Κλιντ Ίστγουντ, άρεσε περισσότερο για το ανάλαφρο νεανικότερο στίλ του. Ο Ίστγουντ ήταν πιο βαρύς αλλά και πιο κατασταλαγμένος στη βρωμιά του από την οποία, εν αντιθέσει με τον Τζέμα, δεν ήθελε να βγει. Καουμπόι-καλό παιδί ο Τζέμα, που χάλαγε γιατί αναγκαζόταν, από την κακούργα κοινωνία - αντίπαλο δέος του "κακού" Φερνάντο Σάντσο που έπαιξε και στον ελληνικό κινηματογράφο τον καιρό της χούντας. "Λίγος" λοιπόν ο Τζουλιάνο, συμβάδισε με τη μιζέρια μιας εποχής στη χώρα μας που "έσπρωχνε'' στανικά τον καιρό να τον πάει λίγο πιο κει, όσο την άφηναν να πάει δυνάμεις που την χειραγωγούσαν  μέσα κι έξω και που ακόμα και σήμερα την χειραγωγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου