Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ζώνες προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ναυπλίου (από την "Καθημερινή", 26/10/2011)

.............................................................
 
Ζώνες προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ναυπλίου
 
Η όμορφη πόλη του Ναυπλίου έχει πολλούς λόγους για να περηφανεύεται, όσους και τα σημαντικά μνημεία της. Μπούρτζι, Παλαμήδι, Παλαιό Τζαμί, Μεντρεσές, Βουλευτικό, Αρχαιολογικό Μουσείο (Arsenale), Φραγκοκλησιά είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της αργολικής πρωτεύουσας.
Την πόλη κόσμημα, που διατηρήθηκε μετά από πολλές προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έρχεται να προστατεύσει μια ακόμα κίνηση του ΥΠΠΟΤ, δηλαδή η θεσμοθέτηση ζωνών Α και Β του αρχαιολογικού της χώρου. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν δύο ζώνες Α, που χωρίζονται με έναν δρόμο και οι οποίες θα περιλαμβάνουν το Φρούριο του Παλαμηδίου, την Ακροναυπλία, το Μπούρτζι και το Ποντικονήσι και τέσσερις ζώνες Β. Οι ζώνες αυτές θα προστατεύουν το ελεύθερο περιβάλλον έξω από την Α, τον όρμο Καραθώνα, τη νέα και την παλιά πόλη του Ναυπλίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε κτίρια, όπως η Πυροσβεστική, ο Θερινός και ο Χειμερινός Κινηματογράφος, που ανήκαν σε αδόμητες ζώνες, σύμφωνα με παλιότερες κηρύξεις και τα οποία βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές, πολύ κοντά σε μνημεία. Τα κτίρια αυτά, για τα οποία ενδιαφέρεται ο δήμος, θα ανήκουν σε ζώνη Β, με όρους που θα μελετηθούν αργότερα.
Επίσης, ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός των ζωνών Α, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εργασίες, όχι όμως και σε επεκτάσεις ή προσθήκες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου