Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Juan Gris: 125 χρόνια από τη γέννηση και η Google αφιερώνει (http://www.madata.gr, 23 Μαρτίου 2012)

............................................................

Juan Gris: 125 χρόνια από τη γέννηση και η Google αφιερώνει


Juan Gris: 125 χρόνια από τη γέννηση και η Google αφιερώνει : Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου, πριν 125 χρόνια γεννήθηκε ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης, Juan Gris και η Google τιμά την ημέρα αυτή με ένα


Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου, πριν 125 χρόνια γεννήθηκε ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης, Juan Gris και η Google τιμά την ημέρα αυτή με ένα Google Doodle.

Το λογότυπο της Google έχει μετατραπεί σε μία κυβιστική απεικόνιση για την οποία ο Ισπανός ζωγράφος θεωρείται πρωτοπόρος.

Ο Gris γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 23 Μαρτίου 1887. Μετά από τις αρχικές σπουδές τέχνης στην Ισπανία μετακόμισε στο Παρίσι το 1906, όπου έγινε φίλος και σύγχρονων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Ανρί Ματίς, Ζωρζ Μπρακ, Φερνάν Λεζέ, Αμεντέο Μοντιλιάνι και Πάμπλο Πικάσο.

Μέχρι το 1910 είχε αναπτύξει το δικό του στυλ στον κυβισμό. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από οδοντωτές και γωνιακές απεικονίσεις των αντικειμένων ή των ανθρώπων με χρώματα σε απαλούς τόνους.

Με το σημερινό Doodle η λέξη Google περιγράφεται με μουσικά όργανα που είναι πολύ συνηθισμένα στοιχεία της σουρεαλιστικής προσέγγισης του Gris.

Ο Πικάσο είχε θεωρηθεί ως δάσκαλος του και ο ίδιος είναι γνωστός για το πρώτο έργο κυβιστικής που δεν ζωγράφισε ο Πικάσο ή Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Μπρακ.

Παντρεμένος με ένα γιο, ο Gris πέθανε το 1927 σε ηλικία μόλις 40 ετών  μετά από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου