Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πέθανε ο θρύλος της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ (http://www.tanea.gr, Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2012)

..........................................................
 
Πέθανε ο θρύλος της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:  http://www.tanea.gr, Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2012

Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2012 19:40

Web-Only

Ο Ντέιβ Μπρούμπεκ, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του 20ου αιώνα, πρωτοπόρος και αναμορφωτής της τζαζ, πέθανε την Τετάρτη από ανακοπή στο Κονέκτικατ, μία μόλις ημέρα προτού γιορτάσει τα 92α γενέθλιά του. Ο Μπρούμπεκ θεωρείται από τους συνθέτες που ανανέωσαν και αναδιαμόρφωσαν τον ήχο της τζαζ ειδικά με το αριστουργηματικό άλμπουμ «Time out» που κυκλοφόρησε το 1959 και περιείχε το κλασσικό κομμάτι «Take Five».


Ο Μπρούμπεκ γεννήθηκε στην Καλιφόρνια στις 6 Δεκεμβρίου 1920 και όπως είχε διηγηθεί δεν ήθελε να γίνει μουσικός μολονότι η μητέρα του τού έκανε μαθήματα. Ο ίδιος προτιμούσε να δουλέψει στο ράντσο του πατέρα του και γι' αυτό σπούδασε κτηνιατρική.

Ωστόσο γρήγορα, ο ρυθμός και η αρμονία του πιάνου τον κέρδισαν. Και πάλι όμως η πορεία του ήταν ελλειπτική: αρίστευε μεν στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, στο Στόκτον της Καλιφόρνια, αλλά λόγω κακής όρασης δεν μπορούσε να διαβάσει τις παρτιτούρες. Αυτό το έκρυβε αλλά όχι για πολύ. Οταν πια το Πανεπιστήμιο αντιλήφθηκε το πρόβλημα, ο Μπρούμπεκ ήταν πολύ καλός για να του αρνηθούν το πτυχίο. Αποφοίτησε το 1942 υπό την αίρεση ότι δεν θα διδάξει ποτέ πιάνο.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εστάλη στην Ευρώπη όπου έπαιζε πιάνο για την ανύψωση του ηθικού του στρατιωτών και μάλιστα ήταν τέτοια η επιτυχία του που του επέτρεψαν να οργανώσει μια από τις πρώτες διαφυλετικές μπάντες, τη «The Wolfpack». Εκεί, στον στρατό, γνώρισε το 1944 τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, με τον οποίο υπήρξαν επί δεκαετίες συνεργάτες.

Το 1951 ο Μπρούμπεκ ίδρυσε το κουρτέτο The Dave Brubeck Quartet, με τον Ντέσμοντ στο σαξόφωνο και ακολούθησε μια εποποιία της τζαζ υπό την σκέπη αρχικά της Fantasy Records και έπειτα της Columbia Records. Το 1953 το κουαρτέτο κυκλοφόρησε το θαυμάσιο «Jazz at Oberlin»

Και τo 1959, ενώ ο ίδιος ο Μπρούμπεκ είχε γίνει εξώφυλλο στο «Time» το 1954 - ο δεύτερος τζαζίστας που το πετύχαινε αυτό μετά τον Λούις Αρμστρονγκ - ηχογράφησε το επαναστατικό για την εποχή «Time Out».

Αλλάζοντας τις φόρμες και τους ρυθμούς ο Μπρούμπεκ και ο Ντέσμοντ παγκοσμιοποίησαν την τζαζ και την έβαλαν στα σαλόνια. Ο υπνωτικός ρυθμός των 5/4 στο «Τake Five», ο φρενήρης ρυθμός 9/8 στο επίσης ανεπανάληπτο «Blue Rondo a la Turk» μαζί με όλα τα άλλα κομμάτια εκείνου του άλμπουμ άλλαξαν την τζαζ και την αμερικανική μουσική, προαναγγέλοντας τη μουσική επανάσταση στα 60ς.

Το 2008, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις απένειμε στον Μπρούμπεκ το βραβείο Βενιαμίν Φραγκλίνος για τη Διπλωματία, λέγοντας πως ο Μπρούμπεκ παρουσίασε στον κόσμο το αμερικανικό «όραμα της ελπίδας, της ευκαιρίας και της ελευθερίας» μέσα από τη μουσική του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου