Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ωραίες εικόνες του κόσμου (από "ΤΑ ΝΕΑ" των τελευταίων ημερών)

.........................................................


















Δειλινό στους ορυζώνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 10 Απριλίου 2012
 
 Μοιάζουν με καθρέφτες αλλά δεν είναι. Μοιάζουν με τεράστιες χιονισμένες εκτάσεις αλλά ούτε αυτό είναι. Πίνακας αφηρημένης τέχνης επίσης δεν είναι. Οπότε, τι μένει; Για έναν Ασιάτη δεν υπάρχει καν γρίφος. Διότι τέτοιους και ακόμη πιο εντυπωσιακούς ορυζώνες βλέπει τόσο συχνά όσο, ας πούμε, οι Μεσογειακοί ελαιώνες. Οι συγκεκριμένοι βαθμιδωτοί ορυζώνες στη φωτογραφία βρίσκονται στην επαρχία Γιουνάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα. Με απλά λόγια, πρόκειται για γιγαντιαίες λεκάνες με πολύ ισχυρά αναχώματα για να συγκρατούν το νερό - η λευκή επιφάνεια που βλέπετε να χρωματίζεται από τον ήλιο που βασιλεύει. Στη μέση του πουθενά, στην έρημο του ρυζιού, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε δύο ανθρώπους να ισορροπούν πάνω στα τοιχώματα. Ισως εργάτες, που έπειτα από μια γεμάτη μέρα στα χωράφια απολαμβάνουν τη διαδρομή του γυρισμού στην οικογενειακή εστία. Αύριο πάλι…
............................................................

Περιμένοντας την Ανάσταση

 

φωτορεπορτάζ:Περιμένοντας την Ανάσταση
 
 
Κυριακή των Βαΐων χωρίς βάγια γίνεται; Δεν γίνεται. Με κλαδιά στα χέρια, λοιπόν, όπως επιβάλλουν τα χρηστά ήθη, και μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι καθολικοί όλου του κόσμου γιόρτασαν χθες τη μεγάλη γιορτή της. χριστιανοσύνης. Από την Ευρώπη ώς την Ασία, σε πόλεις και χωριά, άνδρες, γυναίκες και παιδιά παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και προετοιμάστηκαν για την Εβδομάδα των Παθών που γι’ αυτούς άρχισε σήμερα. Χιλιάδες οι πιστοί και στους Αγίους Τόπους, όπου κάθε χρόνο αναπαριστάται η διαδρομή που ακολούθησε ο Χριστός προς το Ορος των Ελαιών, χιλιάδες και στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, όπου στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Πάπας Βενέδικτος. Η μικρή της φωτογραφίας είναι από ένα μικρό χωριό της Ινδίας στην επαρχία Ορίσα. Συμμετείχε και αυτή στη Θεία Λειτουργία και προσευχήθηκε, όπως την έχουν μάθει οι γονείς της. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι, ούτε χρειάζεται να πει. Τα λέει όλα με το βλέμμα της.

 ............................................................

 Το ξέσπασμα του Δία


φωτορεπορτάζ:Το ξέσπασμα του Δία
 
 
 
Ενας «χορός κεραυνών» ξέσπασε χθες πάνω από την πόλη Αλμπουκέρκι στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ και οι κάτοικοι κοιτούσαν άναυδοι τον ουρανό. Ο Ρος Χαρτ, συνταξιούχος αστυνομικός και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που δείχνει τα αξιοθέατα της περιοχής στους τουρίστες, μπόρεσε να αποτυπώσει στο φιλμ όλη τη δύναμη της φύσης. Η σφοδρή καταιγίδα άλλωστε διήρκεσε 11 λεπτά, χρόνος αρκετός για όσους ήθελαν να απολαύσουν το θέαμα. Εκτός από τον θαυμασμό πάντως, προκλήθηκε και φόβος καθώς όλοι έσπευσαν να βρουν κατάλληλο καταφύγιο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, κάθε χρόνο τουλάχιστον 54 θάνατοι σημειώνονται στη χώρα από κεραυνούς, περίπου το 10% από όσους πολίτες χτυπηθούν ετησίως. Γι’ αυτό άλλωστε στις περιοχές όπου σημειώνονται συχνά καταιγίδες, όπως το Νέο Μεξικό, οι Αρχές επαναλαμβάνουν συνεχώς τα μέτρα προστασίας από τους κεραυνούς: μακριά από ανοιχτά παράθυρα, τουαλέτες, ντουσιέρες, τηλέφωνα και οικιακές συσκευές, καθώς η αστραπή «μπορεί να περάσει από μέσα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου