Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

"Εθνικό ή Χατζάκειο Θέατρο;" έγραψε η Γιούλα Ράπτη (www.protagon.gr, 21 Μαρτίου 2014) Αλήθεια, οι πιο σοφοί συνεργάτες του τι λένε;..*.

.......................................................

Εθνικό ή Χατζάκειο* Θέατρο;



 Γιούλα Ράπτη

έγραψε η  Γιούλα Ράπτη

  


Εθνικό Θέατρο ή «Χατζακιστάν»; Τα έργα και οι ημέρες του Σωτήρη Χατζάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής, μιλούν από μόνα τους. Δεν έχει σημασία αν κάποιος διαφωνεί με το ...καλλιτεχνικό όραμά του, ή αντιμετώπισε επιφυλακτικά το υπερ-φιλόδοξο πρόγραμμα που εξήγγειλε πριν κάποιους μήνες με 21 παραγωγές!
Σημασία έχουν τα γεγονότα. Στον (ούτε) ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν προλαβαίνουμε να μετράμε ρήξεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις, επιστολές διαμαρτυρίας, δυσάρεστες εκπλήξεις σε συνεργάτες, μέχρι την τελευταία απόφαση να καλέσει όλους τους Έλληνες να ...σχεδιάσουν νέο λογότυπο για το Εθνικό!
Το χρονολόγιο, από την αλλαγή στη διοίκηση του Εθνικού θεάτρου μέχρι σήμερα, έχει ως εξής:
  • Παραιτείται από Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Σταύρος Ξαρχάκος, διαφωνώντας με το ρεπερτόριο. Σε μια έντονη συνεδρίαση, ο συνθέτης διαμαρτυρήθηκε ότι η ανανέωση και ο εκπαιδευτικός ρόλος του Εθνικού δεν ταιριάζει με τις επιλογές Λαζόπουλου και Φιλιππίδη. Ο κ. Χατζάκης επέμεινε ότι η επιλογή του ρεπερτορίου είναι αποκλειστικά ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή και οι δρόμοι τους χώρισαν.
  • Παραιτείται, λόγω παρεμβάσεων στη δουλειά της, από την παιδική παράσταση του Μόγλη, η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.
  • Με επιστολή του, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος καταγγέλει αθέτηση της συμφωνίας για πρόσληψη των ηθοποιών, συνεχείς αναβολές και αχαρακτήριστη συμπεριφορά από τον κ. Χατζάκη, για την «Κόλαση» του Δάντη, την οποία ο σκηνοθέτης μετέφραζε για 4 μήνες! Αποχωρεί και ο κ. Μαυρίκιος, μιλώντας για «κόλαση του Εθνικού».
  • Κατηγορηματική διάψευση από τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό ότι θα σκηνοθετήσει στο Εθνικό, είδηση που πληροφορήθηκε με έκπληξη, από συνέντευξη του Σωτήρη Χατζάκη και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση, πόσο μάλλον συμφωνία, όπως τονίζει ο σκηνοθέτης!
  • Απομακρύνεται ο σκηνοθέτης της Πρόβας Νυφικού, Βασίλης Βαφέας και αντικαθίσταται από τον ίδιο τον Σ. Χατζάκη. Ακούστηκε ότι «η συνεργασία του κ. Βαφέα με τους ηθοποιούς ήταν προβληματική» και ο καλλιτεχνικός διευθυντής τον οδήγησε προς την έξοδο, διανέμοντας στους δημοσιογράφους επιστολή -που υπέγραφαν οι περισσότεροι ηθοποιοί- για «έλειψη χημείας» στις πρόβες. Ο ίδιος ο κ. Βαφέας ξεκίνησε με μια επιστολή διαμαρτυρίας, έλαβε εξώδικο από τον κ. Χατζάκη, για λογαριασμό του Εθνικού και ανταπάντησε με εξώδικη επιστολή προσωπικά προς τον κ. Χατζάκη, θεωρώντας ότι δικαστικά το Εθνικό μπορεί να το εκπροσωπεί μόνο ο Πρόεδρός του, θέση που μετά την παραίτηση Ξαρχάκου, μένει κενή. Ο Βασίλης Βαφέας μιλάει για «αδιανόητες και πρωτοφανείς για καλλιτεχνικό διευθυντή κρατικού θεάτρου, παρεμβάσεις» στη δουλειά του.
  • Πρόσφατα, ο σκηνοθέτης του «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», που παίζεται στην κεντρική σκηνή, Δημήτρης Καραντζάς, ενημέρωσε μέσω facebook ότι η παράσταση κατεβαίνει εκτάκτως, πριν την ώρα της. Απάντηση στα «γιατί;» δεν είχε, αφού πληροφορήθηκε τα νέα από τους διαδρόμους του Εθνικού. Ο σκηνοθέτης καταγγέλλει ότι η συμπεριφορά αυτή θυμίζει «αλήστου μνήμης εποχές» και ο θίασος (Ξένια Καλογεροπούλου, Μηνάς Χατζησσάβας κ.α) στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον καλλιτεχνικό διευθυντή. Μετά από 10 μέρες σιωπής, ο κ. Χατζάκης καλεί όλους τους συνετελεστές για να τους επιπλήξει που τον κατηγόρησαν για φασιστική συμπεριφορά και να υποστηρίξει ότι οι φήμες για κατέβασμα της παράστασης «ήταν ένα διαφημιστικό τρικ», για να τονωθεί το ενδιαφέρον για την παράσταση (που σημειωτέον πήγαινε καλά και εμπορικά και καλλιτεχνικά) και που άγνωστο γιατί κρατήθηκε μυστικό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που όφειλε να ενημερώσει πρώτους. Ο θόρυβος στο μόνο που βοήθησε, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι η παράσταση θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει κανονικά τον κύκλο της.
  • Το πιο φρέσκο νέο, είναι ο «ανοιχτός διαγωνισμός, προς όλους τους Έλληνες»(!), με έπαθλο 1.500 ευρώ, για να σχεδιάσουν το δικό τους λογότυπο για το Εθνικό. Η νέα κίνηση Χατζάκη προκάλεσε από οργή μέχρι θυμηδία... Όχι μόνο γιατί πετάει στα σκουπίδια το πολυβραβευμένο λογότυπο του δημιουργικού γραφείου της ΜNP, αλλά και γιατί αποκλείει τους επαγγελματίες από τον διαγωνισμό και απευθύνεται στον ...λαό. Όπως στον λαό του αρέσει να απευθύνονται και οι παραστάσεις, εννοώντας την επιστροφή σ' ένα παλιό, ξεχασμένο πια θέατρο.
Τα γεγονότα, αποδεικνύουν ότι ο κ. Χατζάκης θεωρεί το Εθνικό σπίτι του -με την κακή ένοια. Και δεν του φτάνει αυτό, θέλει και οικόσημο!


*Σχολιάζω: Υπάρχουν "συνεργάτες" του κ. Χατζάκη, που βρίσκονται σε καίρια πόστα, όπως διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου της χώρας μας, καθηγητές στη σχολή,  αν όχι πιο έμπειροι, ίσης πείρας και ίσης αξίας με τον κ. Χατζάκη. Δείτε τον κατάλογο των συνεργατών, σκεφθείτε επί πλέον τους συνεργαζόμενους που αναλαμβάνουν δουλειές και τις πραγματοποιούν. Τόση σιωπή πώς την μπορούν; Είναι ο φόβος της απώλειας της θεσούλας; Ο κομφορμισμός που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στα δημόσια πράγματα; Καμμιά αλληλεγγύη, καμμιά αλληλοϋποστήριξη; Κι ύστερα πώς μπορούμε να τα ζητάμε αυτά από τον κοσμάκη; Απορίες... Και ποιος να τις λύσει...

Ιδού και ο κατάλογος των μονίμων και κατά τα άλλα άξιων συνεργατών του κ. Χατζάκη. Το όνομα του κάθε συνεργάτη και το "εκτόπισμά" του στον καλλιτεχνικό και δημόσιο βίο φαντάζομαι ότι σας κινητοποιεί τους σχετικούς συνειρμούς...


ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διευθυντής Δραματικής Σχολής: Κώστας Γεωργουσόπουλος

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
Κατερίνα Ευαγγελάτου
Δημήτρης Ήμελλος
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Δημήτρης Καταλειφός
Γιώργος Κιμούλης
Φιλαρέτη Κομνηνού
Λυδία Κονιόρδου
Γιάννης Μαργαρίτης
Γιώργος Μιχαηλίδης 
Φωτεινή Μπαξεβάνη - αμισθί
Ράνια Οικονομίδου
Ελένη Σκότη

ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ
Κατερίνα Γιαμαλή
Αθηνά Τρέβλια

ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ
Σωτήρης Χατζάκης - αμισθί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Μελίνα Παιονίδου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διονύσης Μαλλούχος

ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Χαρά Κεφαλά

ΚΙΝΗΣΗ - ΧΟΡΟΣ
Φωκάς Ευαγγελινός
Κική Μπάκα
Χρυσούλα Τζαρδή (παραδοσιακοί χοροί)

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Πέτρος Σεβαστίκογλου

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Γιάννης Μετζικώφ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Διονύσης Καψάλης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Σάββας Κυριακίδης
Ερρίκος Μπελιές

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Κώστας Γεωργουσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου