Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μπομπ Γουίλσον: Η ζωή είναι μια διαρκής "Οδύσσεια" Κακουριώτης Σ. (17/10/2012 στην "ΑΥΓΗ" )

.................................................................

Μπομπ Γουίλσον: Η ζωή είναι μια διαρκής "Οδύσσεια"

Κακουριώτης Σ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/10/2012 στην "ΑΥΓΗ"


Ένα masterclass για τον τρόπο που δουλεύει παρέδωσε χθες ο Μπομπ Γουίλσον, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πολυαναμενόμενης παραγωγής της Οδύσσειας, που ανέλαβε να σκηνοθετήσει για το Εθνικό Θέατρο. Έτσι, μπορεί να μην έγινε κανείς σοφότερος για το τι θα δει στην πρεμιέρα της 26ης Οκτωβρίου, όμως πήρε μια σε βάθος ιδέα για τι μπορεί να περιμένει να δει...
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν, αναμφίβολα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, τον οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού χαρακτήρισε έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Μιλώντας για το θέατρο που κάνει και τον τρόπο δουλειάς του, συχνά σηκωνόταν όρθιος προκειμένου να "οπτικοποιήσει" αυτό για το οποίο μιλούσε ή συνόδευε τα λόγια του με ηχητικές μιμήσεις, δίνοντας μια πραγματική περφόρμανς.
Η συνεργασία του με το Εθνικό ήταν "μια ευκαιρία και μια πρόκληση", είπε, καθώς "ειδικά στη σημερινή εποχή έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε τα νοήματα του ομηρικού κειμένου". Αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν κάνει ούτε νατουραλιστικό ούτε ψυχολογικό θέατρο αλλά φορμαλιστικό, που δίνει μεγάλη σημασία στα οπτικά στοιχεία της παράστασης (άλλωστε, εκτός της σκηνοθεσίας, ο ίδιος σχεδίασε τα σκηνικά και τους φωτισμούς), σημείωσε πως συχνά αυτό που βλέπει στο θέατρο είναι εικονογράφηση του κειμένου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πόσο σοβαροφανής και βαρετή του είχε φανεί μια παράσταση της Οδύσσειας που είχε δει στην Ελλάδα στο παρελθόν.
Παρομοίασε μάλιστα τη δουλειά του με το επικό θέατρο του Μπρεχτ, όπου "όλα τα στοιχεία συμμετέχουν ισότιμα: χειρονομίες, αντικείμενα, φως, κείμενο", ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την καταπληκτική ομάδα των τεχνικών, που ανταποκρίνεται σε μια "περίπλοκη δουλειά που απαιτεί υψηλό επίπεδο συντονισμού και συγκέντρωσης".
Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον τον επηρέασε το γεγονός ότι ανεβάζει αυτήν την παράσταση σε μια χώρα που βιώνει τη δική της Οδύσσεια, ο Μπομπ Γουίλσον προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως, αλλά να παρατηρήσει ότι στη ζωή "όλα είναι ταξίδι... κάθε λεπτό είναι διαφορετικό, μόνο η αλλαγή αποτελεί σταθερό στοιχείο της ζωής". Γι' αυτό, κατέληξε, "πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο ταξίδι"...
Περισσότερο πολιτικός, ο Σέρτζιο Έσκομπαρ, διευθυντής του Piccolo Teatro του Μιλάνου, συμπαραγωγού της παράστασης, τόνισε ότι η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο "αποτελεί πολιτική επιλογή, όχι για το παρελθόν της Ελλάδας και τις αξίες του αλλά για το παρόν και το μέλλον της, που είναι μέλλον όλων". Παράλληλα, αφού δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι όλοι τον πήραν για τρελό όταν υπέγραψε τη συνεργασία με το ελληνικό κρατικό θέατρο, τόνισε το πόσο αντιφατική είναι η στάση όσων αναγνωρίζουν στην Ελλάδα του παρελθόντος την πηγή του δυτικού πολιτισμού αλλά θέτουν σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκότητα της σημερινής Ελλάδας.
Από τη μεριά του, ο Γιάννης Χουβαρδάς τόνισε παρουσιάζοντας τους φιλοξενούμενους του Εθνικού ότι η παρουσία του Μπομπ Γουίλσον αποτελεί μέγα κέρδος για το ελληνικό θέατρο, που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά και σε βάθος χρόνου τη διαδικασία της δουλειάς του. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Οδύσσεια, που χαρακτήρισε παράσταση για όλους, έχει μια σημασία που αυτή τη δύσκολη περίοδο ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στην Αθήνα θα μεταφερθεί στο Μιλάνο (όπου ήδη έχει προπωληθεί το 40% των εισιτηρίων) και την επόμενη σεζόν θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στην παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα στις 26/10 στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού, παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ζέτα Δούκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Αποστόλης Τότσικας, Λένα Παπαληγούρα, Μαριάνα Καβαλιεράτου, Άκης Σακελλαρίου, Κοσμάς Φοντούκης, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Γιώργης Τσαμπουράκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Τζαβάρας, ενώ τον ρόλο του Οδυσσέα κρατά ο Σταύρος Ζαλμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου