Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ο Ελληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (http://entertainment.in.gr, 26 Φεβρουαρίου 2013)

.........................................................
 

Ο Ελληνας νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης
 
Δημοσίευση: http://entertainment.in.gr, 26 Φεβρουαρίου 2013
Τι κι αν αυτός ο Φεβρουάριος έχει 28 μέρες, εμείς θα τιμήσουμε τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, που γεννήθηκε μαζί με τον εικοστό αιώνα, 29 Φεβρουαρίου 1900, αφήνοντας πίσω του παρακαταθήκη ένα τεράστιο και σημαντικό, λογοτεχνικό έργο!



.

Ο Γιώργος Σεφεριάδης -αργότερα καθιέρωσε το φιλολογικό ψευδώνυμο Σεφέρης- γεννήθηκε στη Σμύρνη 29 Φεβρουαρίου 1900, είναι ένας εκ των δύο βραβευμένων με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων ποιητών, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές που γέννησε αυτή η χώρα.

Η μετανάστευση
 

 
Το 1914, με το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου και τη μετανάστευση της οικογένειας στην Ελλάδα, άρχισε να γράφει τους πρώτους στίχους του και μετά την αποφοίτησή του από το Πρότυπο Κλασικό Γυμνάσιο Αθηνών το 1917, η οικογένεια μετακομίζει στο Παρίσι, όπου ο πατέρας εργάζεται ως δικηγόρος.
Στο Παρίσι μένει μέχρι το 1924 και αφού πήρε το πτυχίο της Νομικής και την απαραίτητη λογοτεχνική κατάρτιση με ειδικές σπουδές, φεύγει για το Λονδίνο προκειμένου να τελειοποιήσει τα αγγλικά του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 1925 επιστρέφει στην Αθήνα και το 1927 διορίζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας.
Το 1928 δημοσιεύει στη Νέα Εστία, επώνυμα ως Γ. Σεφεριάδης, το "Μια βραδιά με τον Κύριο Τεστ", μετάφραση έργου του Βαλερί, ενώ το 1931 εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η "Στροφή" και τον ίδιο χρόνο διορίζεται υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου, όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1934.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ξεκινάει και η συνεργασία του με τις εκδόσεις Νέα Γράμματα.
Το 1936 διορίζεται πρόξενος στην Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1938.
Το 1937 δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα επιστολή του περί της δημοτικής γλώσσας και το 1938 μετατίθεται στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών.

Ο γάμος και οι μετακινήσεις
 
 
 
Το 1941 ο Γιώργος Σεφέρης παντρεύεται τη Μαρία Ζάννου και στη συνέχεια το ζεύγος ακολουθεί την ελληνική κυβέρνηση, που μέσω Κρήτης καταφθάνει στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αλεξάνδρεια.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Γιώργος Σεφέρης συνοδεύει την Πριγκίπισσα Διαδόχου Φρειδερίκη και τα δύο της παιδιά, Σοφία και Κωνσταντίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ και από εκεί στην Πραιτόρια υπηρετώντας στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία μέχρι το 1942.
Λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς του, η ζωή του Γιώργου Σεφέρη χαρακτηριζόταν από συνεχείς μετακινήσεις. Έτσι, ως ακόλουθος κι αργότερα ως πρέσβης, υπηρέτησε σε πολλές ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού, γεγονός το οποίο καθόρισε σημαντικά το έργο του.

Οι σημαντικές γνωριμίες και η βράβευση
 

 
Αν και η παιδεία και εκπαίδευσή του του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκή παρά ελληνική, εκείνος όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την ελληνική λογοτεχνία, αλλά την καλλιέργησε σε βάθος με σκοπό την ανανέωσή της.
Η ποίησή του επηρεάστηκε από σημαντικούς ποιητές της εποχής όπως οι: Έλιοτ (T.S Elliot), Κλωντέλ, Βαλερί και Πάουντ (Ezra Pound). Το γεγονός όμως που χάραξε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στη συνείδηση του ποιητή ήταν η εθνική καταστροφή του 1922 κι ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού.
Το 1963 και με τη φήμη του να έχει ήδη ξεφύγει από τα εθνικά όρια, βραβεύεται από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, για την πνευματική προσφορά του.
Το 1967 του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου, λόγω της δημόσιας ομιλίας του κατά της Χούντας, η οποία έτσι κι αλλιώς ανέστειλλε τις ατομικές ελευθερίες.

Το τέλος και η κηδεία/διαμαρτυρία
 

 
Το 1971, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Σεφέρης αφήνει την τελευταία του πνοή, δίνοντας αφορμή με την κηδεία του, για μια σιωπηλή πορεία κατά της δικτατορίας.
Λίγο αργότερα εκδίδεται το προσωπικό του ημερολόγιο με τίτλο "Μέρες" αλλά και το "πολιτικό" του ημερολόγιο.

Η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη χαρακτηρίστηκε από μια μελαγχολία με ελάχιστες εκλάμψεις αισιοδοξίας, με λόγο συμβολικό και υπαινικτικό, στοχευμένη πάντα στις χαμένες πατρίδες.

Ποιητικές συλλογές
 

 
Στροφή, Εστία, Αθήνα 1931
Πάνω σ' έναν ξένο στίχο, Εστία, Αθήνα 1931
Η Στέρνα, Εστία, Αθήνα 1932
Σχέδια στο περιθώριο, ανάτυπο από Τα Νέα Γράμματα, Αθήνα 1935
Μυθιστόρημα, Κασταλία, Αθήνα 1935
Γυμνοπαιδία, ανάτυπο από Τα Νέα Γράμματα, Αθήνα 1936
Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937), τυπ. Ταρουσοπούλου, Αθήνα 1940
Ημερολόγιο καταστρώματος Α΄, τυπ. Ταρουσοπούλου, Αθήνα 1940
Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄, ιδιωτική έκδοση, Αλεξάνδρεια 1944
Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄, Ίκαρος, Αθήνα 1945
Τελευταίος σταθμός, ανάτυπο από Το Τετράδιο, 1947
Κίχλη, Ίκαρος, Αθήνα 1947
Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄ (με τον τίτλο Κύπρον, οὗ μ'ἐθέσπισεν), Ίκαρος, Αθήνα 1955
Τρία κρυφά ποιήματα, τυπ. Γαλλικού Ινστιτούτου, Αθήνα 1966
Τετράδιο Γυμνασμάτων Β΄, Ίκαρος, 1976 (μεταθανάτια έκδοση)
Μυθιστορήματα
Έξι νύχτες στην Ακρόπολη, Ερμής, Αθήνα 1974 (μεταθανάτια έκδοση)
Βαρνάβας Καλοστέφανος, Μ. Ι. Ε. Τ., Αθήνα 2007 (μεταθανάτια έκδοση)
Δοκίμια
Δοκιμές, τυπ. Γιούλη, Κάιρο 1944
Δοκιμές, Φέξης, Αθήνα 1962
Εκλογή από τις Δοκιμές, Γαλαξίας, Αθήνα 1966
Δοκιμές, Ίκαρος, Αθήνα 1992 (μεταθανάτια έκδοση)
Μεταφράσεις
Θ. Σ. Έλιοτ, Η έρημη χώρα και άλλα ποιήματα, Ίκαρος, Αθήνα 1949
Θ. Σ. Έλιοτ, Φονικό στην Εκκλησιά, Ίκαρος, Αθήνα 1963
Αντιγραφές, Ίκαρος, Αθήνα 1965
Άσμα Ασμάτων, χ.ε., Αθήνα 1965
Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, Ίκαρος, Αθήνα 1966

Σημαντικές στιγμές/πληροφορίες της ζωής του Γιώργου Σεφέρη
* O Γιώργος Σεφέρης, είχε δύο μικρότερα αδέρφια την Ιωάννα (μετέπειτα σύζυγο του Κωνσταντίνου Τσάτσου) και τον Άγγελο.

* Στο Παρίσι συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό Βωμός (με το ψευδώνυμο Γιώργος Σκαλιώτης) γράφοντας ποιήματα στα γαλλικά και τα ελληνικά.

* Το 1931 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Στροφή", για την οποία ο Παλαμάς δημοσίευσε επιστολή στη Νέα Εστία.

* Το 1943 έδωσε διαλέξεις για τον Παλαμά και το Μακρυγιάννη στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια και γνωρίστηκε με το Στρατή Τσίρκα.

* Το 1945 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντιβασιλέα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

* Το 1960 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των γραμμάτων από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το 1961 τιμήθηκε με το βραβείο Foyle.

* Το 1971 έγραψε το τελευταίο του ποίημα με τίτλο "Επί ασπαλάθων".

Ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ηγετική μορφή στην ποίηση και τη θεωρία της λογοτεχνίας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, καθώς με τη σκέψη και τη δημιουργία του ανανέωσε ριζικά τον προσανατολισμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας βαθιά γνώση της παράδοσης και των παγκόσμιων ιδεολογικών ρευμάτων και προτάσσοντας το αίτημα της ελληνικότητας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Πολλά από τα σπουδαία ποιήματά του μελοποιήθηκαν από σύγχρονους Ελληνες συνθέτες, ενώ παραμένουν μέχρι σήμερα διαχρονικά και επίκαιρα.

Πληροφορίες: Wikipedia
Επιμέλεια: Ε. Γράψα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου