Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

"Ας διαλέξουμε το off" της Γιωτας Συκκα ("Καθημερινή", 27/7/2013)

..........................................................



Ας διαλέξουμε το off




Tης Γιωτας Συκκα

Όποια ώρα και αν ανοίξεις την τηλεόραση, θα πέσεις πάνω της. Η Ελένη Ράντου εμφανίζεται μπροστά σου αλλάζοντας ρόλους και περούκες σαν «Εργαζόμενο κορίτσι», όπως ήταν ο τίτλος της παλιάς σειράς, και άλλοτε στο πολυπαιγμένο φωνακλάδικο «Κωνσταντίνου και Ελένης». Και εκεί που λέγαμε ότι δεν υπάρχει πια άλλη σειρά του παρελθόντος για να αναστηθεί, η οικονομία των καναλιών, αλλά και ο δισταγμός να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, επανέφερε στις οθόνες σίριαλ εικοσαετίας. Κάθε πρωί, μεσημέρι ή απόγευμα μοιάζει σαν να σου χαμογελά ειρωνικά η ίδια η τηλεόραση, που διάλεξες αυτή και όχι κάτι καλύτερο καλοκαιριάτικα για να του παραδοθείς. Η μικρή οθόνη, μικρότερη ακόμα, μπροστά στις χάρες μιας εξόδου, αποχαυνωμένη στη μετριότητα, μας καλεί αυτό τον καιρό σε μια μίζερη «Ζώνη τού λυκόφωτος». Οπου οι ηθοποιοί ακόμη κάπνιζαν σαν θεριακλήδες, οι πρωταγωνίστριες ακολουθούσαν την κιτς αισθητική των αρχών της δεκαετία του ’90, με το τονισμένο μακιγιάζ, τα περλέ κραγιόν, τις βάτες στα σακάκια, την υστερία στους διαλόγους. Από την τελευταία, βέβαια, δεν ξεφύγαμε ούτε την επόμενη δεκαετία – μόνο από τις βάτες.
Και είναι και τα παιχνίδια του χρόνου που σε μπερδεύουν. Να βλέπεις την ηθοποιό μεγαλύτερη τότε, 15 χρόνια πριν, από τώρα. Και τι θαύμα, με πυκνότερη χαίτη σήμερα παρά τότε. Και αυτά τα χαμόγελα, αστραφτερά σαν να άσπρισαν με χλωρίνη. Ρηχοί ρόλοι από σεναριογράφους μες στην ανύποπτη ανεμελιά, την ηρεμία αυτού που δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, να ξοδεύονται στα μπουζούκια και στην επίδειξη μιας εποχής που ξιπαζόταν για την αμετροέπεια της καθημερινότητας.
Κάπου διάβαζα ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo υποστηρίζουν ότι ένα αγαπημένο τηλεοπτικό επεισόδιο μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, να αυξήσει τον αυτοέλεγχο και να οξύνει τη μνήμη μας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η παρακολούθηση μιας αγαπημένης σειράς, ακόμη και σε επανάληψη, «έχει ευεργετική επίδραση αφού σε γεμίζει με ενέργεια».
Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι η έρευνα, όμως αξίζει να δούμε και την αξία της άλλης πλευράς. Οσο αισθανόμαστε ότι έχουμε ξαναδεί το μέτριο παραμύθι, όσο μας ενοχλούν οι ηθοποιοί που ξεφωνίζουν χωρίς μέτρο και οι ζεν πρεμιέ που ναρκισσεύονται αυτάρεσκα με τον φακό, τόσο το καλύτερο! Ας διαλέξουμε το off και ας βγούμε έξω. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι πάντα δωρεάν. Και σίγουρα μια βόλτα με καλή παρέα στην παραλία ή κάτω από την Ακρόπολη.
Αθελά τους, οι οικονόμοι των καναλιών μάς βοηθούν να θυμηθούμε ότι υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από τον τηλεοπτικό χρόνο. Είναι η ζωή που τρέχει. Και αυτή δεν έχει επαναλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου